Тоскански приключения: Любляна


През изминала година осъществихме една голяма мечта. След дълго отлагане сядаме да споделим опит, впечатления, вълнения и по някакъв начин да съпреживеем отново всичко, което ни се случи.

И тук е мястото да кажем, че имахме огромното удоволствие и късмет да споделим цялото изживяване с две наши много любими семейства, които имат основния принос то да се превърна в толкова запомнящо се и топлещо душата. Хората са казали правилно, че не е важно къде си, а с кого си. В нашия случай и в посока на компания и на място бяхме благословени.

IMG_3523

 

И така, планирането на пътуването започна преди повече от 8 месеца. Първо, защото е амбициозно (за първи път отделяме 10 дена) приключения, второ, защото вкъщи вярваме, че най-хубавото е очакването. И така, първата крачка беше да си изберем къща в Тоскана – отправна точка за ежедневните ни екскурзии до различни градове в района. Местенце, което не просто да ни подслони, а да ни даде онова усещане за истинския живот в Тоскана, така че да не сме туристи, а късметлии, които се докосват до „живия живот“. След дълго търсене (предлагане има голямо) намерихме нашето мечтано убежище.

Следващата стъпка беше да помислим над пътя и местата, които искаме да видим за тези десет дни. След доста четене и обсъждане решихме да пътуваме София-Любляна, където да преспим и да разгледаме и на другия ден да поемем към Италия. За разнообразие планирахме връщането да е със спирка в Загреб. Тук ще пропусна скучни детайли относно пътуването и ще споделя впечатления от Любляна.

IMG_3466

IMG_3478

Любляна ни посреща дъждовна и хладна, което в повече случаи е предпоставка да не харесаш мястото, но в нашия случай стана точно обратното. Любляна е уютна, приветлива, артистична, сгушена сред природа малка столица. Хората са топли, усмихнати, носят нещо от строгия чар на Западна Европа и колорита на Юга. Може би Любляница (реката, която преминава през града) допринася за това приказно усещане. Каменните улици, старите сгради, замъкът, обгърнат в мъгла ни пренесоха в старите времена. Най-хубавото е, че градът е компактен и е идеално бягство за един уикенд, въпреки че има опасност да не Ви се тръгва…

Останалата част от историята оставяме на снимките

IMG_3561 IMG_3585 IMG_3518IMG_3566 (2) IMG_3604 (2) IMG_3607 IMG_3653 (2) IMG_3661 (2) IMG_3646

От първия миг се влюбихме в Словения, напомни ни на родната България. И още преди да сме си тръгнали започнахме да планираме как ще се върнем. На път за италианската граница се запитах след като първата ни спирка беше толкова вдъхновяваща и докосваща дали Тоскана щеше да успее да отговори на очакванията ми.IMG_3681 IMG_3689 (2)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s