Кисело и сладко – перфектната комбинация


Когато дните стана по-кратки и замирише на дим – пътешественическия ни дух се успокоява и кухнята става притегателен център. Тогава,  както обича да казва синът ми – “Ох, много ми се готви!” Може поради възрастта ми все по – рядко ми се експериментира, може би заради сантименти – обичам да залагам на изпитани рецепти с история.

Ето едно такова есенно изкушение… А историята му започва много отдавна. Моята любима и очарователна приятелка Мария е невероятен кулинар с размах. Тя готви бързо, вдъхновяващо и много вкусно. Та …преди години почти всеки 3-4 дни се събирахме семейно и си приготвяхме вкусни и прости гозби – все пак работещи майки. Най- трудно беше с десертите – те винаги изискват прецизност и време. И така, на едно такова събиране моята Мария донесе един невероятен сладкиш със сини сливи – ароматен, вкусен и много лесен. Освен това е с перфектната за моя вкус комбинация – сладко и кисело.

IMG_3963

Необходими продукти:

  • 10-12 сини сливи – нарязани на 4 парчета
  • 125гр. меко масло
  • 3 яйца
  • 1 чаена чаша брашно
  • 1 чаена чаша захар
  • 1 бакпулвер
  • ванилия

Начин на приготвяне:

Тук мога да споделя, че съм разбърквала продуктите в най-невероятна комбинация, но винаги се е получавало. Достатъчно е от горните продукти / без сливите/ да получите лепкаво тесто. В намаслена тавичка поръсена с брашно изсипвате масленото тесто и отгоре подреждате сливите / нека естета във вас проговори/. Най – важната тънкост  в тази рецепта е печенето – печете бавно и търпеливо на около 150-170 градуса, докато сливите се опекат и пуснат невероятния си червен сок. Ами това е! Честита есен!

IMG_9434

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s