Криза по гръцки


В нашето семейство обожаваме лятото, защото пътуваме често, дните се дълги и имаме повече време да сме заедно. Синьото безбрежие на морето всяко лято ни прави мечтатели и непоправими романтици. В момента при споменаването на Гърция всеки си казва – О, фалит! А за нас е кристално синьо море, просторни плажове, жарко слънце и вкусна храна. Крие се някаква магия в това как гърците боготворят морето, как могат да забавят часовника, за да се насладят на живота и да сложат на трапезата си всичко родено от земята им с финес. Как могат да се седят с часове на брега и да гледат замечтано синевата пред тях.

IMG_9474

Медиите се постараха да стреснат света с хилядите новини за ситуацията в южната ни съседка и със сигурност не малко хора са се лишили от удоволствието да се осолят в морето. Е, загубили са много. Реалната картина е същите усмихнати, спокойни (сига-сига) хора, които в делничен ден по обяд прекарват остатъка от работния ден на морски бряг, пиейки кафе с часове, пълни кръчми, работещи бензиностанции… Да, гръцкият рай работи и чака своите посетители, а медиите се чудят как да осуетят дългоочаквания летен сезон…

IMG_9479
Ако искам да поглезя децата си през лятото им приготвям постни лозови сарми. Това ястие е леко, семпло, като продукти и трудоемко за приготвяне. Всичко това го прави специално – когато го приготвям не бързам… във всяка малка кокетна сърмичка завивам част от любовта си, прибирам всяко зрънце ориз в свежите и ароматни листа с благодарност за лятото, за хората, с които споделям живота си, за пламъка …
И така готови ли сте да готвим – оставете грижите, подарете си един час без да бързате и да се тревожите, посветете се изцяло на предстоящото приключение…
Необходими продукти:
3-4 глави лук – оризът обича лук и мазнина
1 чаша ориз
1 голям сладък морков
олио
чубрици
лозови листа – попарени в чаша гореща вода
За застройката;
3 жьлтька
1 чаша кисело мляко
2 чаени лъжички брашно
20гр. масло.

IMG_8056

Нарежете лука на ситно, настържете моркова и ги задушете с малко вода в мазнината. Като се изпари водата, сложете ориза и накрая чубрицата. С тази ароматна плънка навийте малки, колкото хапка сармички / сега е моментът да се отпуснете и насладите на процеса, може да изглежда досадно, затова си представете безбрежното море, залязващото слънце и аромата на лятото/ . Подредете ги в огнеупорен съд, залейте с 2 чаша вода и ги гответе във фурна или на котлон до почти пълното абсорбиране на водата. Разбийте жълтъците с киселото мляко брашното и маслото. След това добавете около чаша гореща вода и залейте сармите. Оставете на огъня докато клокне. Много важна подробност е, че тези сармички са много вкусни и на следващия ден, дори студени. Бих ви посъветвала да направите двойна доза, за да можете да ги пробвата и студени. Осигурете и достатъчно количество студено бяло вино, за децата – таратор.
Вкусете лятото, почувствайте лятото, споделете лятото с тази рецепта и то ще добие друг смисъл за вашето семейство.

IMG_9409

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s