Пътувания, които те променят


Много често сме споменавали, че вярвам, че най-добрата инвестиция на пари и време са пътешествията (може би и следвайки тази максима последните постове са посветени само на разни чудни места). Планирането на едно пътуване е съпроводено с толкова много вълнения, че може би е по-приятно от същинската част. А когато се прибереш се чувстваш толкова зареден, впечатлен и пълен с идеи и размисли, че искаш да ги споделиш на колкото може повече хора.

И така, преди броени дни бях поканена на една тематична вечер за Непал. Една емоционална дестинация, особено предвид последните събития. Разказът на моите приятели успя да ме пренесе в друг свят, където духовното взима превес.

Благодарение на няколкото часа разказ по картинка научих, че непалците са беден и скромен народен, не толкова отворен към общуване. Страна на величествени гледки, климатични контрасти и екзотична култура. Вярвам, че посетиш ли Непал никога няма да се завърнеш същия. Енергията на този народ ти дава възможност да се обърнеш към себе си.

А ако погледнем по-прагматично на едно такова пътуване, научих, че не е подходящо за хора със страх от летене като мен. Освен това, условията на този вид туризъм поставят на изпитание не само физиката ти, но и психиката. С нарастване на височината, климатичните условия се менят, храната става все по-оскъдна, а натоварването все по-голямо.

Сигурно сте чували за тибетската традиция за разноцветните молитвени знамена. Аз бях силно впечатлена от това красиво вярване, според което, знаменцата трябва да са закачени на места, където има вятър така че молитвите да бъдат разнесени. Всеки един от петте цвята – синьо, бяло, червено, зелено, и жълто символизира някой от петте елемента – те не се нареждат по определения (горе) ред отляво надясно.

16_prayer flags nepal

Непал може би не е за всеки, но всеки дръзнал да се предизвика и да вкуси приключение далеч от отъпканите пътеки, познатите езици, религии и вкусове, да излезе от зоната си на комфорт, ще бъде възнаграден с пътуване, което ще промени живота му !

И днес, си задавам въпроса защо на бедни и смирени народи се случват такива трагедии и как се възстановяват след нещо такова. Вярвам, че можем да се справим с предизвикателствата, които ни се изпращат и че трудните моменти показват най-доброто, на което сме способни и че след бедствието ще дойдат по-добри времена !

изтеглен файл (1)

 

снимки : National Geographic (http://travel.nationalgeographic.com/travel/countries/nepal-photos/#/nepal-mustang-girls_12054_600x450.jpg http://www.mnn.com/lifestyle/arts-culture/blogs/15-of-national-geographics-most-iconic-photographs)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s