С аромат на рози


Днес, ние майка и дъщеря искаме да споделим с Вас историята на едно много емоционално пътуване. Моите родители и прародители водят началото си от цяла България. Един от клоните на родословното ни дърво ни отведе до Казанлък. Преди година мой братовчед ми разказа много развълнувано за празникът на Розата. Така реших следващата (демек тази година) да се присъединим към тържествата.

IMG_8469

 

Речено-сторено на 7 юни рано сутринта поехме по Подбалканския път към Розовата долина или известната напоследък „Долина на тракийските царе“. Имахме предварителен план, но нашите роднини ни изненадаха със стройна организация…

IMG_9083

Първата спирка беше Бузовград само на няколко километра от Казанлък. След дълго изкачване стигнахме до Бузовградския мегалит. Едно магично място с невероятен заряд, откъдето се разкрива спираща дъха гледка. Полезна информация за шофьорите – до там се стига трудно с кола по кален, коларски път с дълбоки коловози. Затова намерете по-широко място, оставете колата и се разходете пеша, пътечката е живописна.

IMG_8431 IMG_8315

След това се отправихме към Тракийската гробница. Тя е открита случайно от войници и в момента можете да видите копието, защото оригиналът е консервиран. Причината е. че атмосферните влияния са се оказали пагубни за стенописите. На мен те много ми напомнят на фреските в Сикстинската капела във Ватикана. Препоръчвам Ви сами да направите сравнението.

IMG_8445

Кубетата на Руската църква в село Шипка ярко блестят и се виждат още от Подбалканския път. За мен този храм е един от най-красивите в България. Построен в памет на руските воини и българските опълченци, загинали в Руско-турската освободителна война, по проект на архитекта А. Томишко. И до днес се поддържа от руснаците, на което дължим безупречното му състояние.

Kazanlak

О, Шипка ! Паметникът на върха е величествен и респектиращ, а силният вятър придава още повече  драматизъм. Човек няма как да не си зададе въпроса как е възможно в онези години, онези мъже да са били способни на такава храброст и жертвоготовност. Не пропускайте гледката от върха на мемориала. Казват, че при ясно време може да се види Дунава.

IMG_8343 IMG_8309

Следва Бузлуджа. Тук една дума е достатъчна – разруха. Тъжно е като видиш паметник на историята в такова състояние, бил той и символ на народната омраза в онези времена – комунизма.

IMG_8977

Но нека се върнем към целта ни – празникът на Розата. Целият град се вълнуваше. Беше изпълнен с красиво облечени хора, които започват да се събират на главната улица и площада от рано. Във въздуха се носи аромат на рози и гърми емблематичната песен на Паша Христова.

IMG_8448

Парадът е открит и първо минава царица Роза – най-красивата абитуриентка. След това дефилират всички училища в града – облечени атрактивно и скандирайки името на своя патрон. Следват спорните клубове, самодейни танцови и певчески състави, някои от други градове и държави. Всички се вълнуват, смеят и разпръскват хиляди ароматни копринено нежни розови листенца. Много скоро улицата се изпълва с еуфория и още по-силен аромат- направо магично. Но нещото, което най-много ни изненада бяха младежите, които пръскаха публиката с розова вода.

IMG_8561

Шествието завърши с кукери-страховити, шумни и невероятно колоритни. Младите мъже носеха не само кожени дрехи и маски, но и чанове, тежащи по 50 килограма и издаващи силни гърлени звуци.

IMG_9718

По стара традиция, парадът завършва с хоро, на което се хванаха всички участници, казанлънлъчани и гости. И ние тропнахме под звуците на „Бяла роза“.

IMG_9735

Този празник ни накара малко да завиждаме на казанлъчани за това, че ние в София не отбелязваме така емоционално празника на града. За тях всичко е някак лично. Ето това ни отнема големият град. Те се срещат по улицата и всички се познават, поздравяват и си честитят празника – истински възрожденски дух.

IMG_8393

Advertisements

One Comment Add yours

  1. Michale каза:

    Hi there all, here every one is sharing these kinds of know-how,
    so it’s nice to read this website, and I used to go to see this weblog every
    day.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s