Една лазаня с история


Както вече сме казвали много пъти у дома сме големи фенове на всичко италианско – особено на кухнята им. Докато бях в Португалия по една или друга причина се обградих от много италианци и нямаше как да не се възползвам от това. 

Всички стереотипи и приказки за отношението им към храната се оказаха верни. Първо, храната и яденето са свещени за тях. Дори да става дума за едни „прости“ спагети Карбонара, те влагат много емоция в готвенето. Никога не се хранят сами. Според тях храната трябва да се споделя, а масата обединява хората и им дава възможност да общуват. Второ, всяко гениално италианско ястие е изключително просто – съставките са не повече от 3-4, а ако ги надвишите го приемат за гавра или както те казват с нескрита ирония „американска рецепта, не италианска“. Демек ако някой италианец пробва българска пица ще се прекръсти няколко пъти и ще хване първия самолет наобратно. Използването на малко съставки според мен е и отговорът защо щом ядат толкова могат да слаби. По този въпрос ще допълня – те наистина ядат МНОГО ! Започват с антипаста, после салата, след това идва пастата, след това основното – пица или някакво месо/риба, ето и десерта е наред, последван от дижестив и приключват победоносно серията с едно еспресо. Е, как да не им се възхитиш …

Трето, всяко известно ядене е плагиатствано от италианската кухня. Ако мислите, че паелята е испански специалитет много се лъжете – „тези испанци са харесали ризотото ни с морски дарове и са решили да се „опитат“ да го сготвят в станата си“. Какво ще кажете за фрапето – гръцко, нали ? Е, пак сме в заблуда. То е „непрофесионална“ версия на множеството италиански кафе елексири. 

Още един мит е потвърден. Всички италиански мъже умеят да готвят вдъхновяващо добре ! Не знам дали им е в кръвта или е резултат от силната им връзка с майките (о, да наистина майката е на почит, а слушайки как един двайсет и кусур годишен мъж говори за майка си и мед му капе от устата, гарантирано Ви се сгрява душата) или са го усвоили като качеството, за да омагьосват жените, не знам. Но е факт, готвят с изключителна лекота и финес, а резултатът е … мммм

IMG_8392

След този разточителен увод ще Ви споделя една огромна тайна – как се готви истинска италианска лазаня. И само ще вметна преди да ме научат ми казаха – отдели си 5-6 часа. Аз разбира се разсмях и помислих, че това е плод на известното италианско самочувствие. Да си призная, оказаха се прави – от беленето на лука до ваденето на продукцията от фурната ни отне около 5 часа и половина… Така че тази рецепта би била идеална за един неделен следобед.

Продукти :

  • 1 глава лук и 1 морков
  • 800 грама кайма
  • 1 кг. кори за лазаня (за предпочитане пресни)
  • 2 чаши червено вино (една за ястието, една за готвача !)
  • 1 л. доматен сос
  • 1 кг. сос бешамел
  • 200 гр. пармеджано + 100-200 гр. настъргана моцарела
  • босилек
  • сол

Лукът и морковът се задушават и се прибава каймата. Оставя се на слаб огън да се готви докато месото добие кафеникав цвят. След това се добавят виното, оставя се за още малко и се изсипват доматите. Тъй като на мен ми харесва да е по-сосно италианците ме научиха на трик да слагам и вода (около 200-300 мл.). Оставяте соса да се готви на слаб огън като разбърквате от време на време. Идеята е, че когато ври около 3 часа сместа става хомогенна и съставките добиват изключително наситен вкус.

Реденето на лазанята става по следния начин – започвате най-отдолу с корите, след това покривате със соса, после Бешамел и накрая поръсвате със сместа от сирена и така до последния като завършвате с кори, намазани с Бешамел и поръсени с със сирената. Така ме научиха, тук предполагам може и да има вариации (но да не ме чуят италианците). Пече се 1 час на 100 градуса. Да живеят италианците !

IMG_8725

Не ми остава друго освен да пожелая Buon appetito ! 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s