Когато се довериш на опита


Като млада домакиня много се страхувах да работя с мая. Тогава получих рецепта и съвет от една невероятна домакиня. Първо за първи път започни да месиш на празник – месенето на хляб е нещо свещено и винаги трябва да се отнасяш към това сериозно и с уважение. Второ всички продукти трябва да са със стайна температура.

 Е, послушах тази мъдра дама и замесих първата си погача на Великден. Погачата ми стана невероятна и се хареса повече от козунаците. От тогава не се страхувам от маята и меся за празнични поводи и когато искам да се освободя от напрежението. С радост и гордост ще споделя нейната рецепта. Благодаря на Рени Съкова. Погачата ми стана невероятна и винаги свършва преди да е изпълнила мисията си на гарнитура към основното.

Необходими продукти

  • 1кг. брашно
  • 600гр. прясно мляко
  • мая за 1 килограм брашно
  • 1 кофичка кисело млако
  • 1 бакпулвер
  • 2 яйца
  • 100 грама масло
  • захар,сол

Много важно е всички продукти да са със стайна температура и брашното да е пресято. Винаги, когато меся обреден хляб – погача за празник първо се прекръствам и се обръщам към Бог с молба да благослови този хляб. Може да ви звучи много мелодраматично, но повярвайте ми така ми идва отвътре.
В хладкото мляко разтваряме маята и малко захар. Изсипваме пресятото брашно със солта в голяма купа, правим кладенче ,в което слагаме яйцето, прясното мляко с маята и киселото мляко с разтворения в него бакпулвер и месим, месим докато се получи меко пухкаво тесто. Оставяме го да втаса за около половин час.
Втасалото тесто разделяме на 8 топки. Всяка разточваме на кръгла кора и намазваме с масло и подреждаме корите като торта с осем блата всеки намазан с масло. След това нарязваме тортата на триъгълници, които завиваме на кифли и подреждаме в тавата за печене. Разбиваме второто яйце и намазваме погачата.
Сега е време да втаса втори път за около 15 минути и след това да се изпече във фурна на 180 градуса за около 40 минути. Преди да я извадите проверете с клечка за зъби дали е готова отвътре. Като я извадите от фурната завийте хляба като бебе и го оставете да почине.

IMG_1926

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s