Защото Лисабон трябва да бъде видян


Започвам оттам, където приключих, а именно сладкишите… ако обичате сладко, това е Вашето място или по-точно това не е ! Качих близо 5 кг. през престоя си тук от похапване на тези изкушения, които дебнат на всеки ъгъл и са хиляди, не се шегувам. Всеки град има свой сладкиш и това има своето историческо обяснение. Раждането на повечето рецепти води началото си от Средновековието, когато в манастирите из страната монасите са съумяли да измислят богата гама от сладкиши само с помощта на няколко съставки като брашно, яйца, бадеми. Така се вярва, че се появил и може би най-емблематичният десерт за Португалия – пащел де ната/де Белем (Mosteiro dos Jerónimos в Белем)

IMG_7684 IMG_9591Коледа в Лисабон – това е един вид оксиморон. За мен беше изключително странно да се разхождам по улиците и около мен всичко да е в елхи и коледни светлини, а в същото време да има палми и температурите да са над 15 градуса. Да слушам коледни песни и някоя чайка да им приглася. Да, това не е българската Коледа, но точно затова е интересна да се преживее, ооо и коледните им сладкиши трябва да бъдат опитани.

IMG_9505Залезите на реката – мисля, че тук снимката е достатъчно многозначителна и ще бъде излишно да кажа нещо в допълнение… IMG_7793

Романтиката на града – да, Париж е известен като града на любовта, но бих поспорила. Лисабон създава ненатрапчива романтика, някак непретенциозна-виното, музиката, климата, малките улички, реката и да не продължавам. Дори изобщо да не сте романтични, Лисабон ще Ви опияни и неустно ще направите някой друг мил жест.

IMG_7747

Белем – за това спиращо дъха място съм писала много. Затова с риск да се повторя ще кажа, че Лисабон и Португалия като цяло, нямаше да бъдат същите ако го нямаше Белем. Място, заредено с много история и в същото време идеално за неделен релакс.

IMG_8536

Старият квартал Алфама – по улиците му сякаш си се върнал назад във времето. Всичко е застинало някъде там в миналото, носиш по байрчетата без посока, губиш се, наслаждаваш с на фадото, идващо от някоя квартална кръчма, или звъна на камбаните, усещаш аромата на неделния обяд, поздравяваш бабата, която простира на балкона и тайничко си откъсваш един портокал от дървото на съседа й. Мммм да, Алфама… Ако случайно това не Ви е достатъчно в неделя може да се зарадвате с някоя реликва от битака или да се насладите на 360 градусовата гледка, която се разкрива от терасата на Пантеона или да се повозите на трамвайчетата до замъка São Jorge или просто да седнете и да изпиете едно кафе, любувайки се на Miradouro Graça.

Климата – ако не се лъжа Лисабон е градът в Европа с най-много слънчева светлина годишно. Като изключим няколкото бури, които ни навестяваха напоследък, наистина мога да да потвърдя, че е така. Още по-прекрасното е, че зимата е като пролет ! Така че ако имате липса на топлина и светлина-това е Вашето място.

In vino veritas – не съм се сетила да направя снимка в някой супермаркет, за да опиша по-красноречиво количеството вино, което се предлага тук. Е, ще опитам по старомодния начин, няма да е преувеличено ако кажа, че селекцията вина заема 1/5 от търговското пространство, за сметка на бирата-в най-добрия случай има 4-5 вида. Португалия е един от най-големите производители на вино в света. Всъщност страната предлага богата гама от разновидности спрямо даденостите на района, където се отглежда гроздето. По тази причина Португалия е обичана дестинация за винен туризъм. А най-хубавото е, че една бутилка превъзходно вино е в порядъка 1.5-2.5 Е, опасността да станеш алкохолик е доста голяма…опияняващо предложение, предупредени сте.

И така мога да продължавам още много … но ще спра, защото тази седмица очаквам специални гости, най-скъпите ми до сърцето и щастието ми е пълно, защото ще споделя магията Лисабон с тях. Месеци наред те опознаваха града и страната през моите очи с хиляди разкази, снимки, видеа, малко се притеснявам, че виртуално съм им показала всичко и няма да мога да ги изненадам, но Лисабон ще успее, сигурна съм ! И се надявам, че скоро ще четете публикация за Лисабон през техния поглед, защото вярвам, че и най-райското място не е толкова вълнуващо ако няма с кого да го споделиш…

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. Rumyana Georgieva каза:

    Попаднах случайно на този прекрасен разказ за моят любим Лисабон.Влюбих се за винаги в него,сърцето ми остана там…Почувствах го като роден град и някога ще се върна отново .Бъдете щастлива там!

  2. place4inspiration каза:

    Благодаря Ви за милите думи ! Лисабон е много специален, дори и сега (когато отново съм в София) усещам аромата му, чувам музиката му и чувствам топлите слънчеви лъчи… Да, Лисабон е магия, която пленява !

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s