Белем


Белем се превърна в може би любимият ми квартал в Лисабон. Намиращ се на самия бряг на река Тежу, това местенце има особено очарование. Тук е и мястото, където реката се влива в океана. Освен това оттук отплавали великите мореплаватели в годините на Големите географски открития. През годините, Белем е пазел и входа на Лисабон откъм реката.

IMG_8300

Кулата Белем е издигната в годините между 1515 – 1521 г. по идея на крал Йоан II, който искал да бъде построена сграда, имаща отбранителни функции при устието на река Тежу, а същевременно с това да бъде и тържествена врата към града. Нейн архитект е Франсиско де Аруда, чието дело са и португалските укрепления в Марокo. Превърнала се в емблема  на града, тя има томове история за разказване като се има предвид, че оттук са тръгвали португалските мореплаватели  в търсене на нови земи.

IMG_8280

Манастира и кулата Белем са включени в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО. Манастирът Жеронимуш се води за върховно постижение на португалската архитектура. Той е решен изцяло в местния, популярен през 15 век, когато е издигнат Жеронимуш, стил Мануелино, кръстен на името на крал Мануел I, който управлява Португалия от 1495 г. до 1521 г.. Този архитектурен стил се счита за течение от последния период в готическата архитектура на Португалия. За Мануелино, съответно и за Жеронимуш са характерни пищната орнаментика. 

За Жеронимуш е характерни комбинацията от сложна декорация с морски мотиви, като усукани корабни въжета, раковини, вълни, риби, котви, корали, преплетени и редуващи се с традиционните готически органични форми. Смята се, че този стил в строителството през 5 век е вдъхновен от Великите географски открития, превърнали Португалия в богата империя. Първоначалната постройка на мястото на днешния манастир е съществувала през 1450 година.

IMG_8351

Грандиозната сграда в сегашния й вид е започнала да се строи по заповед на Мануел I и е трябвало да отбележи успешното завръщане на Вашку да Гама  от Индия. Първоначалното предназначение на Жеронимуш е било като възспоменателен храм, но в последствие се превръща в дома за молитва на моряците, които пристигали или пък напускали тукашното пристанище.

IMG_8252


IMG_7642

В близост до каменната кула се намира Паметникът на откривателите издигнат в чест на Хенри Мореплавателя. Belem е укрепена кула, построена в типичния за Португалия мануелитски стил (характерен с каменоделските си мотиви), който е примесен по елегантен начин с елементи от други архитектурни стилове. Нейн архитект е Франсиско де Аруда, който работил заедно с Диого де Ботаника – създателят на повечето от красивите каменни орнаменти и статуи по сградата . На видно място е поставена една женска статуя, която е закрилница на тръгващите на път моряци. Прозорците, гледащи към реката имат елегантни сводове, с деликатни козирки, изработени във венециански стил.

IMG_7747

Белем е странна смесица между история, величие, вяра, зеленина и не на последно място много ми напомня на квартал за отмора на богатите – с множеството си яхти, луксозни заведения, яхт клубове итн. Белем се оказа и прекрасно място за спорт – има специално пригодени алеи за тичане и каране на колело. Желая Ви някой ден да се докоснете до магията на този квартал и да усетите ароматът му …

IMG_8444

IMG_8348

(информация от : http://pochivka.com/manastiri/n23-9685-%D0%9C%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D1%8A%D1%82_%D0%96%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D1%83%D1%88_%D0%B2_%D0%9B%D0%B8%D1%81%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BD)

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s