Лисабонски дневници : първа част


Знаете ли, че Лисабон е най-евтината западноевропейска столица и най-западната столица на континента. Това е и един от градовете с най-много музеи в света. Мостът „Вашку да Гама“ е най-дългият в Европа. Тук се намира и най-старата книжарница на Стария континент, в самото сърце на града. Praça do Comércio e един от най-грандиозните площади, които съм виждала (а може и да е най-големият в Европа). И да не продължавам, защото всички ще тръгнете за насам и цените на билетите ще скочат (като се замисля – това е единствената неприятна страна на едно такова пътуване – цената на билетите и фактът, че няма директни полети.).

IMG_8302

И така интересни факти много. Като например – Лисабон е построен на 7 хълма, също като Рим, Барселона, Атина, Истанбул, Будапеща и нашия Пловдив (и доста други-ще отделя една публикация, за да разкажа). Има същите тесни калдъреми улички като Рим, палмите на Барселона, екзотиката на Истанбул, влажността на Атина и уюта на Пловдив.

IMG_7737

Няколко думи за лисабончани. Останах очарована колко са мили, готови да ти помогнат дори и да не зная английски (което се отнася за 90 на 100 от тях). Всички, особено жените щедро са се възползвали от лъчите на слънцето. Даже бих казала, че тук е обидно да си без тен 🙂 Жителите на столицата са не повече от 700 хил., което ме шокира, а емигрантите са много. Но всички живеят в хармония, уважение. Няма дискриминация, няма пренебрежение към различните. Колоритът на Лисабон отчасти се дължи именно на разноликото му население.

IMG_8019

След около десетина дни престои продължавам да съм влюбена в този град. Очарованието му е неизчерпаемо. А за тази седмица съм си набеляза разходка до красивия Белем …

IMG_7675

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. Candy каза:

    „Има същите тесни калдъръми улички като Рим, палмите на Барселона, екзотиката на Истанбул, влажността на Атина и уюта на Пловдив.“ Мисля, че по-точно не би могла да го опишеш! Страхотна си! И на мен ми направи впечатление този колорит., наистина чудесен град. Благодаря ти за разходката! Прекрасна нова седмица!

    1. place4inspiration каза:

      Много благодаря ! Аз съм щастлива, че има с кого да споделя цялата тази красота, макар и от разстояние !

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s