Изяж Рим


Вкусът на Италия…само споменаването на това огладнявам. Италианската кухня е може би най-популярната в света и както установихме всеки народ има свой прочит на пицата, пастата десертите итн. Например забелязали ли сте нашите пици – те са винаги с много продукти, дебело тесто (напоследък забелязвам, че има подобрение в това отношение) и се предлагат в най-различни размери. Е, в Италия не е така пицата е от тънко тесто с малко плънка и много свежи подправки. Има един размер, който е преценен до съвършенство спрямо дебелината на тестото. Изяждаш порцията без да пуфтиш или да имаш угризения къде ще ти се лепне, а накрая си приятно сит. Това е изкуство ! 

IMG_9263

На въпросът е къде я намерихте тази толкова вкусна италианска пица, ние в Рим не сме яли нищо вкусно ?“ Отговарям бързо : когато ни предстои такова пътуване като видни чревоугодници се подготвяме с богат списък от малки, нетуристически заведения. Другият ми съвет търсете заведения, в които е пълно с италианци, те определено надушват великолепната храна.

IMG_6298 IMG_6294

Пастата в Рим също е малък празник за всички сетива. Интересното тук е, че в Италия, местните я ядат не като основно, а като предястие. Къде я побират всичката тази храна така и не разбрахме.

паста

Сега ще споделя и няколко открития с гарантирана усмивка след последната хапка :

  • Forno Campo Di Fiori – точно на площада зад фонтана. Всъщност са две фурни, които предлагам различни вкусотии – пици, соленки, хляб, сандвичи и какво ли още не…
  • Carlo Menta – казват, че кварталът Трастевере е меката на вкусните кръчми. Там се намира и този знаменит ресторант. Ниски цени и много вкусна кухня. Един съвет от нас ако ходите в летния сезон, избягвайте да сядате отвън, за наша изненада всички италианци бяха на прохлада вътре, а туристите се мъчеха на жегата отвън.
  • Фурната на улица „Моро“- като сме на вълна Трастевере и това място не е за изпускане, предлагат всякакви вкусотии
  • Пекарната Antico Forno ai Serpenti на via dei „Serpenti“ 122-123 – задължително се отбийте, не знам какво да Ви препоръча, всичко и сладко, и солена беше прекрасно.
  • Таzza D’oro“ е кафене, което се намира в улицата, водеща до Пантеона. Гъмжи от туристи, но кафето им е превъзходно.

Стигнахме и до десертите (любимата ми част).

Gelato – честно да си призная-не ме впечатли чак толкова. Може би сладоледът в София е на италианско ниво или просто не сме уцелили мястото.

WP_000308gelatoIMG_6310

Не пропуснахме да дегустираме и тирамисуто. Аз съм му голям фен затова може би съм пристрастна. Хареса ми, много ми хареса ! Но от тирамисуто на мама по-хубаво няма … 🙂

IMG_8167

Другата типично италианска глезотия, която опитахме бяха канолите. Това са хрупкави пурички, пълни най-често с някакъв крем (в нашия случай маскарпоне), гарнират се с портокалова кора, бадеми или желирани череши. Те са символ на сицилианското сладкарство, макар по произход да са от Палермо. В миналото са се приготвяли специално по карнавалите и са символизирали плодовитостта. Интересна история е, че в днешно време са толкова характерни за Сицилия, че през 1972 г. в сцена от филма „Кръстника“ след поредното убийство Питър Клеменца казва на Роки : „Остави пистолета, вземи канолите“. Та и ние така оставихме всичкия си здрав разум и се потопихме в сладко блаженство… Струва си !

IMG_6558И тъй като пиенето върви неотлъчно с яденето, тук е мястото да отбележим какво и как пият италианците.

Сутрин – прочутото ароматно, черно и късо кафе – противно на очакванията ни, като го опитахме открихме, че не е толкова силно и неизменно кафе с мляко – наричат го капучино, мокачино и ….., като името се определя от количеството на млякото и вида на другите подправки. В Рим пихме най-вкусното и най-евтиното кафе – само за едно евро можете да се гмурнете в пухкава млечна пяна с черно силно божествено кафе.

По-важното в случая е как го пият – винаги в порцеланова или стъклена чаша изправени до бара обгърнати в божествен аромат на прясно сварено кафе, усмихнати и шумни. Няма да видите римлянин да ходи по улиците и да пие кафе от пластмасова чаша. Много ни хареса, че пиенето на кафе е превърнато в изискан ритуал, но за съжаление много кратък – италианското кафе се пие на две глътки и деня продължава.

WP_000092

Няма да бъдете разочаровани от асортимента на бирата и вината . Има голямо разнообразие, но в магазините няма да откриете нито охладена бира, нито охладено вино.

Високоалкохолната напитка типична за Италия се нарича грапа,  прави се от различни видове плодове  и много прилича на нашата ракия, но се консумира след вечеря за храносмилане. /ама логика…/. И сега две думи за прочутото лимончело – просто го опитайте …

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s