Моли се в Рим


В Рим има над 900 църкви ! Както се изрази мама „Аз в толкова църкви не съм влизала в живота си. “ Най-впечатляващото поне за мен е, че всяка църква носи своята индивидуалност и чар. От толкова обиколени църкви не бих могла да намеря особена прилика, всяка ме изумяваше с пищността си, с някой от екстазите на Бернини, с енергията, която я изпълваше, с витражите или грандиозността си, да не пропусна и Пиета.

ROMA2

Докато се разхождахме си говорихме, че няма как да не си вярващ в Рим, църквата е част от ежедневието на италианците. Честа гледка беше молитвата, изповедта или четенето на лекции за изпит в прохладата и спокойствието, които предлагат църквите.

Нашите топ църкви са „Св. Петър“, „Джезу“ и „Санта Мария Маджоре“, „Св. Богородица на ангели и мъченици“.

Църквата “Santa Maria degli Angeli e dei Martiri” се намира на площад „Република“. Изградена е през 16 век.

IMG_9470

Тук е погребан папа Пио IV- едно от малкото изключения от ватиканските правила папите да се погребват в криптата на базиликата „Свети Петър”. Тази църква се открои от другите и ни впечатли толкова показва приемствеността между науката и вярата.

ROMA4

Най-интересната инсталация в базиликата е слънчевият часовник със звездната карта. Часовникът, на възраст около 300 години и построен по линията на меридиана, е разположен на пода. Целта на неговото изграждане е една проверка, с която трябвало да се провери истинността на Грегорианския календар, за да се представи средство за точно прогнозиране на Великден, а така да се докажат и предимствата на християнския календар пред по-рано използвания в Рим езически календар.Автор на този слънчев часовник е авторитетният за времето си учен Франческо Бианчини. От дупки в тавана на църквата, слънцето се отразява в картата му по време на слънцестоянията и равноденствията, а през други дупки се наблюдава движението на две от големите звезди в небето. (http://patepis.com/?p=27837)

Тази църква е специална е специална и поради факта, че тя е плод на архитектурния гении на Микеланджело (всъщност това е и последният му архитектурен проект). По поръка на папа Пио IV, Микеланджело е трябвало да създаде тази църква в Рим върху руините от термите на римския император Гай Аврелий Валерий Диоклециан. През 1561 година, папата лично освещава мястото.

IMG_9484

Интересен факт от историята на храма е, че тук са се венчали на 24 октомври 1896 година принцът на Неапол и бъдещ крал на Италия- Виторио Емануеле III и принцесата на Черна гора- Елена.

Святото място крие още една изненада вътрешния двор. Прохладно и пълно с още история място, което си струва да видите. МАнджелиjpgСлед тази църква симбиоза на религия и наука, отворете всичките си сетива за Ил Джезу. Тази базилика е построена и украсена с типични барокови елементи още през 16 век. Таванът й е изрисуван от Гаули. Като всички други базилики всичко е грандиозно, разточително и впечатляващо.IMG_8254

Ние нарекохме тази църква триизмерната, защото стенописите са направина така, че създават усещането за триизмерна перспектива.

IMG_8248При първото ни посещение бяхме толкова шокирани, че си обещахме да я видим отново преди да си тръгнем от Рим.

IMG_8232И наистина това се случи в един горещ следобед. В храма звучеше прекрасна църковна музика, много хора седяха в прохладния полумрак и съзерцаваха една статуя, която не бяхме видели при първото ни посещение. Тя е в памет на Игнаций Лайола – предводителят на йезуитите. В един момент музиката спря, като в театър светлините угаснаха и пред статуята се спусна картина, която напълно я скри. Много странно и докато ние мигахме на парцали, седналия в съседство италианец спокойно и съсредоточено дочиташе някакъв доклад.

IMG_8239

Санта Мария Маджоре е една от четирите главни базилики в Рим и една от седемте поклоннически църкви. С нейното основаване е свързана интересна легенда. През една от летните нощи на 352 г. на папа Либерий и на богатия римлянин Джовани Патрицио се явила в съня Мадона и казала да се построи църква на мястото, където на следващия ден падне сняг. На следващия ден, 5 август 352г., на Есквилин там, където сега стои базиликата, имало сняг.

IMG_5685

Това е историята, а за нас беше първата църква, в която влезнахме в Рим. Всичко там е изработено така все едно не е докосвано от човешка ръка. Мраморът е основният камък, от който са изработени фигурите, но те изглеждат все едно са направени от коприна, сметана или морска пяна. Гледаш възхищаваш се и не можеш да повярваш, че това е направено преди векове, когато хората не са имали техниката или технологията на 21 век.

Maria

Много ни впечатлиха изповедалните. Бяха поставени специални табели с вида на езика, на който можеш да се изповядаш. Е …български нямаше. Но по-вълнуващото беше да видиш коленичили хора, които споделят най-съкровените си тайни…въпреки тълпата от туристи, въпреки шума, въпреки хилядите фотоапарати. Може би е облекчаващо да споделиш с някой греховете си и той да е упълномощен да ги опрости.

IMG_5678

Други църкви, които заслужават да бъдат видени са

„Св. Богородица Победоносна“, в която се намира „Екстазът на „Св.Тереза“. „Св. Петър с оковите“, известна с Мойсей на Микеланджело и оковите на „Св. Петър“ от престоя му в затвора в Йерусалим и Рим.

IMG_8729 IMG_8722

Близо до площад Навонa се намира „Св. Андрей от долината“ е сходна по стил с Джезу. Фасадата и куполът (най-големият в Рим след този на „Св. Петър“) са дело на Карло Мадерно. Вътре в купола е забележителната фреска на Ланфранко „Славата на Рая“, а пандантивите са изрисувани от най-големия му съперник – Доминикио. Тук твори и великият Пучини. Той избира параклиса „Барберини“ за декор на първо действие от операта „Тоска“ (ето защо тази църква е задължителна спирка за любителите на операта)

IMG_6934 IMG_6931

„Св. Богородица над Минерва“ е била център на Доминиканския орден именно благодарение на тяхното влияние, църквата става престижна (по-късно този орден оглавява Инквизицията). Минерва е римска богиня на мъдростта и войната за благородна кауза.

IMG_6947

Тук са погребани четирима папи, художникът Фра Анджелико и Св. Катерина Сиенска. Тя убедила папите да се върнат в Рим от Авиньон. В сакристията са проведени два конклава за избор на папа.

IMG_6978 IMG_6970

В манастира към църквата (който за съжаление не видяхме) е проведен процесът срещу Галилео Галилей. Тук той бил заставен да се откаже публично то убеждението си, че Земята се върти около Слънцето. Легендата разказва, че докато се изправял прошепнал „E pur si muove“ – „И все пак тя се върти“

IMG_6960

Advertisements

2 Comments Add yours

  1. Candy каза:

    Определено съм впечатлена! А колкото до бройката има си за всеки ден от годината, по три пъти на ден да посещава човек различен храм! Невероятно! Поздрави!

    1. place4inspiration каза:

      :)) абсолютно вярно ! Неслучайно Рим е център на християнството, дори най-заклетият атеист ще усети заряда на вярата. Поздрави и от нас !

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s