Veni, vidi, vici : да сбъднеш една мечта


Колкото вълнуващо, толкова и стряскащо е да сбъднеш една своя мечта. И това е така, защото всички се боим от разочарования. Такива чувства и мисли изпълваха съзнанието ми преди да се кача на самолета за Рим…

IMG_5517В този пътепис ще се постараем да разкрием емоциите си, но и да ви дадем и практични съвети за това как да направите посещението си във Вечния град незабравимо.

Дъщеря ми държи да не ползваме услугите на нискотарифните авиокомпании. С времето установих, че това има много предимства – не трепериш при меренето на багажа, возиш се в големи и сигурни самолети, изненадите преди полет са рядкост и ….. още много причини да се доверим на редовните авиокомпании.

IMG_5536

Полета до Рим мина бързо и безпроблемно. Отново се убедихме, че българските стюардеси са най-красивите, а пилотите ни са най-добрите.

Мечтаната дестинация ни посрещна с летни температури и слънчево време. Тук е време за практична туристическа информация – запазете предварително по Интернет място в автобуса на Теравижън / летище – гара „Термини“/. Това Ви гарантира най-добрата цена –  4 евро в едната посока и това, че ще се качите на първия пристигнал автобус.

Пътят от летището да гарата е около 40-60 минути. Нашият се оказа по-дълъг, защото за наша приятна изненада станахме свидетели на грандиозен международен рокерски парад. Това даде много емоционално начало на нашето пътешествие, защото на един от моторите се вееше българският трибагреник.

IMG_5566

Много практично се оказа решението да наемем квартира в близост до гара „Термини“. Това ни спести много главоболия – мъкнене на тежки багажи по неравните римски тротоари, лутане по криволичещите улички, освен това всички градски транспортни линии започват от гарата.

Първият ни ден включваше най-известните забележителности фонтанът Ди Треви и намиращият се близо до него площад „Испания“ с прочутите испански стълби. Но първата ни спирка беше внушителната църква „Санта Мария Маджоре“. Една от 7-те поклоннически църкви в Рим – изключителна църква, богато украсена, задължително трябва да се види. В нея са погребани няколко папи и известния Бернини.

МАриаНа път за испанските стълби си купихме пица и като за първа дегустация бяхме разочаровани беше скъпа и далеч от очакванията ни и решихме оттук насетне да избягваме туристическите заведения, а да търсим пекарните, в които се хранят италианците.Първото си италианско кафе изпихме в Mac Cafe колкото и смешно да звучи, но беше превъзходно и доста евтино около 1,60 Е.

WP_000092

Явно бяхме стопили силите на малкия ни мъж, защото докато бяхме поседнали на тротоара на сянка в търсене на местоположението ни на картата той неусетно беше заспал доста дълбоко. Гледката беше колкото смешна и умилителна, толкова и потресаваща за минаващите италианци, които ни порицаваха с поглед.

WP_000090

След това се качихме до един от 7-те хълма на Рим, от който се разкри невероятна гледка. Краката вече ни наболяваха затова се отправихме към хотела. 

IMG_5876

Споделяме и един от най-вълнуващите моменти от пътуването-множеството примамваща прясна паста в магазините. Бяхме попаднали в мечтания кулинарен рай…

IMG_5690Вечерта бяхме толкова уморени от емоции и от ранния полет, че задоволихме глада си с нова доза пица и паста и заспахме с помирисването на възглавницата. Блажено …

Advertisements

4 Comments Add yours

 1. Candy каза:

  Емоциите от преживяното се усещат, толкова е красиво, интересно, различно! Супер описано и показано. Поздрави!

  1. place4inspiration каза:

   Рим е ужасно фотогеничен. Можем да разкажем много, защото сме пълни с впечатления 🙂

 2. Наистина няма нищо по хубаво от това да видиш как се сбъдват мечтите си, и разбира се да си здрав.За това на бива да спираме да мечтаем и най – важното да гоним целите си докато не ги стигнем.Тогава сякаш се чувстваме най- свободни, че сме постигнали всичко.Благодаря ви за хубавите снимки.Рим е и моя мечта от известно време, но така и нещо все се случваше и не заминах.Но никога не е късно.Чудесно е че сте се качили и на хълмовете, от там гледката сигурно е разкошна,благодаря ви и за снимките.

  1. place4inspiration каза:

   Благодарим Ви за милите думи ! Знаете ли понякога пътят до осъществяването на една мечта и очакването са най-сладки, затова Ви желаем в най-скоро време да усетите римския полъх на някой от седемте хълма. И имам една препоръка след Рим да започнете да мечтаете за Лисабон… защото няма нищо по-хубаво от това човек да пътува !

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s