С предусещане за Рим


От януари насам сме на вълна Италия, а от години бленуваме за нея. Остават броени дни до първата ни среща с тази вълнуваща страна. И тъй като знаем, че очакването е най-сладката болка преди всяко  пътешествие, решихме да намалим „страданието си“, като се подготвим подобаващо.

Започнахме с непцето. Италианската кухня е популярна и любима в нашето семейство. От години един път седмично на масата ни има пица или паста. Рецептите и за двете са доста побългарени.

За това преди заминаването ни за Рим, решихме да направим пица по оригинална италиянска рецепта,като добавим и някой от любимите ни вкусове. Оказа се, че тесто е най – важното. Досега правехме нещо подобно на кексово тесто с бакпулвер и кисело мляко, защото то остава меко и на другия ден и може да се направи много тънко. Но край с това…

IMG_0863

Продукти за тестото:

  • 500 гр.брашно
  • 300 гр. хладка вода
  • 1 пак.суха мая /за 500 гр.брашно/
  • 3-4 суп.лъжици зехтин
  • сол, захар.

В хладката вода разтворете малко захар, маята и 2 суп.лъжици брашно. В пресятото брашно сложете лъжичка сол и зехтина и накрая втасалата мая.

Замесва се меко тесто, сигурно ще ви се наложи да добавите още малко брашно. Оставя се да втаса. Обикновено замесвам тестото сутринта и го оставям да втасва в хладилника през целия ден, а вечерта го изваждам да се темперира за 15-20 минути и разточвам тънка кора. Обичам да правя пица в голяма правоъгълна тава – така се реже по-лесно и оптимално се използва мястото във фурната. Но моите деца имат теория за формата на пицата – тя трябва да е кръгла, защото така е по – вкусна.

За соса

  • 1 кутия домати
  • 1 глава лук
  • 3-4 скилитки чесън
  • 3-4 лъжица зехтин
  • риган и босилек

В зехтина се запържва чесъна – за кратко. Добавя се ситно нарязания лук и  се запържете още няколко минути. Накрая се слагат доматите и тук идва трудното – сосът трабва да къкри /ох, как обичам тази дума/ поне полови час – бавно, мъчително и напоително. Къщата ви ухае апетитно, домашните се въртят нетърпеливо в очакване на вечерята, а вие с цялата си любов и търпение се наслаждавате на малките мехурчета в доматения сос. Като завършек на тази симфония от аромати,цветове и чувства слагате риган и босилек.

Няма да ви казвам какво да сложите върху пицата / шунка , гъби, царевица, маслини, моцарела, кашкавал, чубрица, босилек или риган/, защото това няма значение, много по-важно е  да я споделите с хората,които обичате гарнирана с чаша вино, весели и шумни разговори. Ето това е духа на италианската кухня.

IMG_0871

След тази вкусна вечеря решихме да нахраним очите и душата си. Изгледахме три филма, заснети в Рим – „Ангели и демони“, „На Рим с любов“ и „Яж, моли се и обичай“. Няма да анализирам достойнствата на тези филми, само ще спомена, че успяха да ме пренесат във Вечния град и направиха очакването още по-вълнуващо.

Следват разкази на очевидци. Нашето пътешествие стана повод за много вълнуващи срещи и резговори с наши приятели, които ни подкрепиха с ценни съвети, пътеводители и карти. Благодарим ви! Така, че погледнахме на Рим през очите на хора, които вече бяха преживяли емоцията, която ни предстои.

Както вече знаете дъщеря ми скоро имаше рожден ден и ми подари вместо букет цветя – книгата „Приятелят – яж, моли се и обичай в Рим“ от Лука Спагети. Да, точно този, който беше описан в книгата на Елизабет Гилбърт „Яж, моли се и обичай“ . Все още не съм я прочела, но вече набелязах места,  които да постетим – препоръчани естествено от един истински римлянин – Лука Спагети.

IMG_5364

И накрая след всички проучвания в Интернет, разкази на приятели, пътеводители и карти съставихме подробна програма за всяка минута от пребиваването ни в Рим. Дали ще я осъществим? Това ще разберете по-късно от нашия пътепис.

IMG_5367

Вече сме напълно готови да кажем Buongiorno Italia ! или накратко Pronto, да броим до 5 – uno, due, tre, quattro, cinque, най-важното знаем как да си поръчаме кафе Potrei avere un cappuccino per favore.  А сега да стяхаме куфарите и да проверим дали “ Всички пътища водят към Рим“.

Advertisements

2 мнения за “С предусещане за Рим

  1. Пожелавам ви прекрасни емоции в Рим, вкусни италиански ястия, незабравими преживявания и страхотни снимки! Ще очаквам с нетърпение пътеписа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s