Законът на камиона за боклук


Колко често позволявате на глупостите на други хора да повлияят и променят настроението Ви? Позволявате ли на лош шофьор, груб сервитьор, рязък началник или нечувствителен служител да съсипят деня Ви? Освен ако не сте като Терминатор, за момент такива неща могат да Ви повалят на колене. Обаче, отличителният знак на успешните хора е колко бързо те могат да се изправят отново на крака и да се съсредоточат върху важните неща.

Преди 16 години научих този урок. Научих го, докато се возех на задната седалка на едно такси в Ню Йорк. Ето какво се случи: Качих се в едно такси и поехме към Grand Central Station. Движехме се по пътя, когато внезапно черна кола изскочи от паркинга, който се намираше точно пред нас. Шофьорът натисна спирачките, колата се плъзна и избегнахме сблъсъка с другата кола с не повече от 10 сантиметра!

Шофьорът на другата кола, тази която без малко да причини инцидента спусна стъклото на шофьорската врата, извади си главата и започна да крещи нецензурни думи по нас. Моят шофьор просто се усмихна и само му помаха с ръка. Той изглеждаше приятелски настроен, сякаш с другия шофьор са стари приятели, а не току що са избегнали катастрофа. И наистина беше такъв! Попитах го: “Защо правиш това? Другият почти ти размаза колата и можеше да пострадаме тежко?” А това, което ми отвърна шофьорът на таксито, сега наричам законът на камиона за боклук!

 

 

Много хора са като камиони за боклук. Те обикалят наоколо, пълни с боклук, изпитващи неудовлетвореност, гняв и разочарование. Когато натрупат много боклук, те имат нужда от място, на което да го изхвърлят. И ако Вие им позволите, те ще го изсипят върху Вас! Когато някой иска да разтовари малко боклук върху Вас, не го приемайте лично. Просто се усмихвайте, помахайте му и отминете. Ще бъдете доволен ако го направите!

И така, това е законът на камиона за боклук! Започнах да си мисля колко често позволявам на тези боклукчийски камиони да изсипят товара си върху мен. Колко често поемам от техния боклук и го разнасям сред други хора, на работа, в къщи, по улиците? Този същия ден в таксито си казах: “Няма да го позволя повече!” Тогава започнах да виждам камионите за боклук!

Също както във филма “Шесто чувство”, както малкото момче казваше: “Виждам мъртви хора!”, сега аз виждам боклукчийски камиони. Виждам товара, който те носят. Виждам как идват, за да се отърват от него. И също както шофьорът на такси не го приемам лично. Просто се усмихвам, помахвам им с ръка, пожелавам им всичко най-хубаво и продължавам.

Един от любимите ми футболисти за всички времена, Уолтър Пейтън е правил всичко това, всеки ден на игрището. Той винаги ще се изправи светкавично, след като е повален на земята след сблъсъка с противника. Никога няма да се откаже след като е направил добра игра. Пейтън винаги е готов да направи следващата си игра най-добрата!

Добрите лидери знаят, че трябва да са готови за следващата им среща. Добрите родители знаят, че трябва да посрещнат децата си след училище с целувки и прегръдки. И лидерите и родителите знаят, че трябва да са винаги на разположение и да дават най-доброто от себе си за хората, за които ги е грижа!

Основното е, че успешните хора не оставят камионите за боклук да завладеят деня им. А при Вас как е? Какво би станало в живота Ви, ако от сега нататък започнете да пропускате повече камиони с боклук да преминават покрай Вас, без да им позволявате да освободят товара си върху Вас? Мога да се обзаложа, че ще бъдете по-щастливи!

http://www.positivespirit.net

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s